Obec Slup

Dnes je Sobota 25.3.2017,
svátek má Marián

Aktuální počasí na Znojemsku

Meteorologická stanice Kuchařovice - oblačnost: 8/8, teplota: -3.5° C
Teplota:-3.5° C
Oblačnost:zataženo (8/8)
Vítr:1 m/s
Kouřmo
1.2.2017 10 hod.
Předpověď počasí
Tlak vzduchu: 1024.3 hPa
Východ a západ slunce Východ: 05:48
Západ: 18:16
Ubývající srpek, stáří měsíce: 12, další úplněk nastane 11.4. 8:08 Ubývající srpek
Příští úplněk:
11.4. 8:08
Dodání vzorků vín pro 35. výstavu vín v Jaroslavicích (12.3.2008)

Informace pro vystavovatele




Termín vyzvednutí lahví na vzorky
pátek 28.3. a pondělí 31.3.2008 (ve Znovínu v Jaroslavicích–p. Mikulenčák), v Jaroslavicích budou rozvezeny 30.3.)

Termín odevzdání vzorků

do 5.4., poslední termín 7.4. ráno (p. Mikulenčák - Znovín a p. Zálešák)

Termín odborného hodnocení

pátek dne 11.4.2008 (sál Hostince „U Šmídů“, Jaroslavice) od 15.00 hod.

V případě nejasností prosím kontaktujte organizátory výstavy.

Další informace o výstavě vín Jaroslavice 2008
Počet názorů na článek: 0 Přidat názor

Na návštěvě u vinaře v obci (12.11.2007)
V pátek, dva dny před sv. Martinem, jsem přijal pozvání ke Tkadlecům do sklepa. V podstatě se jednalo již téměř o martinskou ochutnávku mladých vín, hlavním důvodem ale bylo zopakovat po pěti letech návštěvu u vinaře, který má co nabídnout a patří k významným producentům vína v obci.
Velmi zajímavé bylo poslechnout si historky spojené se sklepem a to, že jej navštívila i dávná majitelka, paní hraběnka z nedalekého zámku Jaroslavice. Kultivované prostředí, kvalitní vína a spousta poutavého vyprávění dala rámec tomuto vyjímečnému večeru. Jiří díky.
Počet názorů na článek: 0 Přidat názor

První přípitek mladými víny ročníku 2007 (11.11.2007)

Na sv. Martina se poprvé připíjí s mladými víny

Tato prošla stádiem vývoje neábného hnědozeleného moštu, přes okrové až zlatavé tóny burčáku již obsahujícího část překvašeného cukru, přes další již nelibá stádia řezáku až do dnešní podoby staženého čirého mladého vína. V sobotu 11.11. v 11 hodin (pro úplnou dokonalost by se dalo jít do minut) mnozí vinaři poprvé hodnotili svá vína a předvídali jejich další vývoj. Svatý Martin letos opravdu "přijel" na bílém koni a okolí sklepů dostalo slavnostní bílý hábit.

Samozřejmě, souběžně s degustováním letošních mladých vín raných odrůd, jsou v mnohém sklepě i vína ve stádiu burčáku a období těsně po něm. Tato vína se sbírala později, mnohdy s vyjímečnou cukernatostí a potřebují delší čas nejen z důvodů zmíněného časového posunu. O těchto vínech bude možné nejdříve diskutovat o vánocích a počátkem nového roku.

Jaký je tedy letošní ročník? Určitě by se dalo polemizovat a najít společné atributy a rozdíly dané lokalitou, kvalitou hroznů i vlastní výrobou. Dávno jsou pryč dřívější "selské způsoby" výroby, kdy jediným pomocníkem byla síra. I dnešní malovinaři používají postupy přenesené od velkých výrobců, odkalují se mošty, používají ušlechtilé kvasinky a živné soli a po stažení vína, což je nyní, začíná "boj s nežádoucími kyselinami", případnou nevyvážeností a chybami způsobenými nejrůznějšími okolnostmi. Všechny ty bentonity, ovogely, želatiny ap. mají za cíl udělat víno optimální - až se to někdy přežene...

Přes vše napsané platí stále mnohé z primárních zásad při výrobě vína. Těmi přirozeně jsou čisté prostředí kvalitního sklepa, s optimální teplotou pro kvašení a následující zrání a zabránění oxidace v nedolitých nádobách, nesprávnou manipulací a nedostatkem síry.

Ať se Vám letošní vína vydaří a všem ať chutnají

Ať se setkáme se na veřejných ochutnávkách a výstavách v našich vinařských obcích s poctivými kvalitními víny reprezentujícími přírodní vyjímečnost našich lokalit a um našich vinařů.

Budeme rádi, pokud přidáte na toto téma svůj názor a předem děkujeme.
Počet názorů na článek: 0 Přidat názor

Obsah sekce Vinařské aktivity